Exploatarea prin muncă încă există în Europa,deşi este interzisă prin lege
Lucrătorii care se deplasează în alte state din Europa sunt expuşi riscului de a deveni victime ale exploatării prin muncă,arată un raport al Agenţei pentru Drepturi Fundamentale
Articol de Daniela Vasilescu, 06 Iulie 2015, 11:37
Adesea,consumatorii nu sunt conştienţi că este posibil ca alimentele pe care le consumă sau hainele pe care le cumpără să fi fost produse de persoane care lucrează în condiţii de exploatare gravă prin muncă. Cel mai recent raport elaborat de Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene arată că infracţiunile de exploatare prin muncă sunt numeroase într-o serie de sectoare, în special în agricultură, construcţii, sectorul hotelier şi de catering, activităţile casnice şi industria prelucrătoare, iar riscul ca făptuitorii să fie urmăriţi penal sau obligaţi să ofere despăgubiri victimelor este mic.
Lucrătorii exploataţi au salarii foarte mici – uneori 1 euro pe oră sau mai puţin – şi zile de lucru de 12 ore sau mai mult, timp de şase sau chiar şapte zile pe săptămână. Un factor important care contribuie la situaţia actuală este neraportarea de către victime, care fie sunt împiedicate să facă acest lucru, fie nu doresc să se manifeste, de teamă să nu-şi piardă locul de muncă. Pentru a îmbunătăţi situaţia prezentă, Agenţia pentru Drepturi Fundamentale recomandă ca statele membre ale Uniunii Europene să asigure un sistem cuprinzător, eficient şi dotat cu resurse corespunzătoare pentru efectuarea de inspecţii la locul de muncă, să fie facilitat accesul victimelor la justiţie, de exemplu prin eforturi mai mari de sensibilizare a lor cu privire la propriile drepturi, atât înainte, cât şi după sosirea lor în statul european în care lucrează.
De asemenea,autorităţile naţionale trebuie să creeze un climat de încredere şi să ofere un sentiment de siguranţă, securitate şi protecţie, pentru a-i încuraja pe lucrătorii exploataţi să raporteze experienţele cu care se confruntă, iar inspectoratele de muncă şi poliţia ar trebui să coopereze mai îndeaproape pentru a asigura identificarea cazurilor de exploatare gravă prin muncă, oriunde apar, se mai arată în raportul elaborat de Agenţia pentru Drepturi Fundamentale.
AUDIO: Opinia câtorva persoane despre măsurile care ar mai trebui luate la nivel european pentru a preveni acest fenomen: