CE-măsuri de gestionare a fluxului de migranţi
Comisia Europeană a elaborat noi norme pentru gestionarea eficientă şi corectă a fluxului de migranţi, cu care se confruntă ţările membre
08 August 2016, 12:49
Comisia Europeană a elaborat noi norme pentru gestionarea eficientă şi corectă a fluxului de migranţi, cu care se confruntă ţările membre.
S-a hotărât ca această povară să fie împărţită între toate statele membre şi să se procedeze la o aşa-numită „relocare” a migranţilor.
Practic, cele 28 de ţări ar trebui să primească un anumit număr de migranţi de la cele care aveau prea mulţi. Deşi statele membre vor fi în continuare cele care decid câte persoane vor primi, Comisia va veni cu planuri anuale, ce vor stabili, în linii mari, numărul total maxim de migranţi ce vor fi distribuiţi în functie de participarea si contributiile statelor membre.
Cadrul de relocare al Uniunii Europene stabileşte criteriile de care trebuie să se ţină seama atunci când se determină regiunile sau ţările terţe din care se va efectua relocarea. Este vorba, de exemplu, despre numărul de persoane care au nevoie de protecţie internaţională găzduite de ţările terţe, despre relaţia dintre Uniunea Europeană şi ţările terţe şi despre eficienţa cooperării între părţi în materie de azil şi migraţie, inclusiv în ceea ce priveşte dezvoltarea sistemului lor de azil şi cooperarea în materie de migraţie neregulamentară, readmisie şi returnare.
Noul cadru de relocare al Uniunii Europene va stabili un set de proceduri standard comune pentru selectarea şi tratarea candidaţilor la relocare. Acesta precizează, de asemenea, criteriile comune de stabilire a eligibilităţii pentru relocarea în Uniunea Europeasă în baza unor mecanisme punctuale de relocare, prezintă motivele comune de excludere a candidaţilor şi descrie procedura de relocare (normală sau accelerată) care ar putea fi utilizată.
Pentru a sprijini statele membre în eforturile lor de relocare în cadrul mecanismelor Uniunii Europene specifice, Comisia le va oferi, pentru fiecare persoană relocată, câte 10
mii de euro. Sumele vor fi alocate din Fondul Uniunii Europene pentru azil, migraţie şi integrare. Relocările efectuate în afara cadrului de relocare al Uniunii nu vor fi susţinute financiar.
AUDIO: Cum văd românii decizia Comisiei Europene