CE- Informații mai clare pe etichetele produselor alimentare
Cetățenii europeni vor găsi pe etichetele produselor informații mult mai ușor de înțeles despre ingredientele conținute,datorită noile norme privind etichetarea alimentelor
Articol de Daniela Vasilescu, 05 Ianuarie 2015, 13:51
Noile norme privind etichetarea alimentelor adoptate de Comisia Europeană prevăd,printre altele,o prezentare mai clară a alergenilor conținuți de produsele alimentare preambalate,informații despre originea vegetală a uleiurilor și a grăsimilor rafinate, precum și despre alergenii conținuți de produsele alimentare care nu sunt preambalate,inclusiv în cazul restaurantelor și al cafenelelor.O altă cerință se referă la specificarea anumitor informații nutriționale în cazul majorității alimentelor prelucrate preambalate-aceasta se aplică din anul 2016.Cu toate acestea,în cazul în care în care declarația nutrițională este furnizată pe etichetă după data de 13 decembrie 2014,aceasta trebuie să respecte normele prevăzute de regulament.
Potrivit Comisiei Europene,noile norme prevăd și furnizarea de informații mai clare privind anumite caracteristici nutriționale importante ale produselor alimentare prelucrate – energie, grăsimi, grăsimi saturate, carbohidrați, zaharuri, proteine și sare. De asemenea, va fi posibilă includerea de informații despre anumiți nutrienți selectați pe partea din față a ambalajului, informații care vor permite consumatorilor să compare mai ușor produsele atunci când își fac cumpărăturile.Deși normele se aplică de la jumătate lunii decembrie a anului trecut,este posibil să mai gasiți pe piață produse etichetate conform vechilor norme,deoarece regulamentul prevede epuizarea stocurilor pentru produsele alimentare introduse pe piață sau etichetate înainte de 13 decembrie 2014.
AUDIO: Ce spun câteva persoane despre noile reglementări