Viitorul politicii agricole comune
Cercetarea a primit în ultimii 7 ani peste 50 miliarde de euro pentru a descoperi tehnologii şi procedee durabile necesare unei agriculturi de viitor.
09 Ianuarie 2014, 10:02
Noua politică agricolă a Uniunii Europene presupune sprijinirea agricultorilor în condiţiile respectării stricte a mediului înconjurător.
Normativele Europene vizează totodată ameliorarea bunăstarii animalelor, susţinerea comunităţilor rurale viabile în producerea de alimente sigure, de foarte bună calitate.
O agricultură durabilă, bazată pe inovare şi cercetare, în condiţiile producţiei sporite, a protecţiei mediului înconjurător, necesită şi dispune de importante resurse financiare.
De aceea, numai cercetarea a primit în ultimii 7 ani peste 50 miliarde de euro pentru a descoperi tehnologii şi procedee durabile necesare unei agriculturi de viitor.
Audio: Viitorul politicii agricole comune.
Dacian Cioloş, comisar european pentru agricultură şi dezvoltare rurală:
"În agricultură, dincolo de faptul că lucraţi cu tehnologie modernă, lucraţi cu viaţa şi lucraţi cu natura. Dacă agricultorii uită de faptul că în agricultură lucrăm cu viaţa, toată societatea riscă să sufere în timp. Şi lucrul acesta se întâmplă deja în multe locuri. Atunci când încercăm să artificializăm prea mult şi să nu recunoaştem faptul că lucrăm totuşi cu natura - şi cu natura poţi să te baţi până la un punct, dar de la un punct încolo trebuie să ştii să fii în parteneriat cu ea, ca să poţi să scoţi cât mai mult şi cât mai bine.
"În sensul acesta văd eu şi viitorul politicii agricole comune. Există un anumit sprijin pentru sectorul agricol, dar există şi anumite norme, şi anumite reguli despre cum să faci agricultură. Şi România are dreptul şi responsabilitatea să-şi utilizeze potenţialul agricol cât mai bine, utilizand instrumentele comunitare", a spus comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloș.