Utilaje industriale care protejează mediul înconjurător
Ilie Van, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Păsări din România, invitatul rubricii Europa verde.
31 Martie 2015, 15:01
Măsurile de creştere a calităţii producţiei, a siguranţei alimentare şi de îmbunătăţire a condiţiilor de mediu au fost prioritare în domeniul modernizării abatoarelor şi instalaţiilor de procesare a cărnii de pasăre din România.
Sute de milioane de euro, bani europeni, au fost accesaţi de fermierii români în acest sector.
L-am rugat pe domnul Ilie Van, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Păsări din România, să ne spună pentru început care au fost efectele.
Audio: Europa verde. (Euranet Plus)
Ilie Van: Dacă nu am fi făcut aceste investiţii, dacă nu am fi modernizat spaţiile şi dacă nu am ţine pasul cu tehnologiile moderne, am ieşi din piaţă foarte repede. Un lucru care trebuie reţinut şi pentru fermieri, dar şi pentru autorităţi, că investiţiile odată realizate nu înseamnă că procesul s-a încheiat, ele trebuie continuate, trebuie făcute continuu, ele au o viaţă, când această viaţă expiră evident trebuie înlocuite. Permanent sectorul trebuie să aibă potenţialul de regenerare.
Reporter: Modernizarea spaţiilor de industrializare şi procesare a însemnat totodată creşterea calităţii producţiei, dar şi o mai bună protecţie a mediului înconjurător...
Ilie Van: Fără discuţie, toate investiţiile au în vedere mediul, pentru că, în general, tehnologiile sunt tehnologii europene, sunt în general aduse din Europa, au această componentă a protecţiei mediului mult avansată. Deci nu discutăm decât de tehnologii care respectă în totalitate conceptul de mediu, pe care Uniunea Europeană îl promovează prin legislaţia proprie.
Reporter: Banii europeni v-au fost folositori?
Ilie Van: Foarte mult, pentru că, aşa cum spuneam, nu putem să realizăm aceste investiţii sau nu puteam să realizăm aceste investiţii şi, în continuare, nu putem să facem aceste investiţii, dacă nu ar fi aceste finanţări europene.