Uniunea Europeană sprijină repopularea Dunării cu sturioni
Doamna Norica Nicolai, europarlamentar, cunoaşte bine problema şi este invitata noastră de astăzi.
19 Decembrie 2016, 11:24
Cine nu a auzit de sturioni? Una dintre cele mai valoroase specii de peşte mult căutată şi exploatată.
Fără îndoială că la nivelul Uniunii Europene există o politică pentru protejarea acestor stocuri de peşte, de care avem nevoie şi astăzi, dar avem nevoie şi mâine.
Doamna Norica Nicolai, europarlamentar, cunoaşte bine problema şi este invitata noastră de astăzi.
AUDIO: Europa verde. Euranet Plus.
Norica Nicolai: Cu siguranţă toţi am auzit despre sturioni, dar foarte puţini i-am mai văzut în ultimii ani. România se confruntă cu o adevărată criză în ceea ce priveşte populaţia de sturioni din apele Dunării şi, din păcate, această criză va fi foarte greu depăşită pentru că, deşi avem un moratoriu pe cinci ani, nu am făcut nimic ca să repopulăm apele Dunării. Există în iniţiativa privată câteva companii care reuşesc în regim de acvacultură să producă puiet de sturioni, însă costurile care sunt necesare pentru a repopula Dunărea sunt foarte, foarte mari. Guvernul României a promis în urmă cu câţiva ani că, împreună cu guvernele statelor riverane, va declanşa un proiect de repopulare a Dunării, însă acest lucru nu s-a întâmplat.
Reporter: Uniunea Europeană sprijină cu fonduri repopularea Dunării cu sturioni?
Norica Nicolai: Am avut discuţii cu Serbia, cu colegi austrieci, cu colegi maghiari şi bulgari, încercând să găsim o soluţie pentru ca Uniunea Europeană să finanţeze o parte însemnată din acest proiect de repopulare a Dunării.