Uniunea Europeană sprijină avicultura românească
Accesarea fondurilor europene de către fermieri nu se desfăşoară aşa cum am dori pentru ca producţia noastră să fie competitivă la nivel european şi mondial.
15 Decembrie 2016, 11:22
Accesarea fondurilor europene de către fermieri nu se desfăşoară aşa cum am dori pentru ca producţia noastră să fie competitivă la nivel european şi mondial.
L-am invitat pe domnul Ilie Van, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Păsări din România, să ne prezinte cauzele ce îngreunează procesul de absorbţie a banilor europeni în sectorul pe care îl reprezintă.
AUDIO: Europa verde. Euranet Plus.
Ilie Van: Sigur că este nevoie să atragem cât mai multe surse din fondurile structurale europene, pentru că acestea sunt nerambursabile. Problema este de cofinanţare a acestor resurse şi de posibilităţile fermierilor de a face această cofinanţare şi de a face investiţii din surse proprii. Din păcate, în ultimii ani am constatat că aceste investiţii au stagnat. Dacă în anii 2000-2008 am avut un nivel de investiţii acceptabil, în ultimul timp, mai ales în ultimii doi-trei ani, odată cu impunerea embargoului pe Rusia, aceste investiţii au scăzut, au stagnat, ceea ce este un semnal de alarmă pentru autorităţi că nu vom putea face faţă competiţiei dacă nu vom face investiţii permanent.
Reporter: Cât de mare este necesarul de investiţii pentru ca sectorul creşterii păsărilor să-şi sporească producţia, competitivitatea, mediul înconjurător să fie mai bine protejat?
Ilie Van: Programul nostru de investiţii pentru 2020 este cam de 65 de milioane de euro pe an. Dacă nu vom reuşi să facem aceste investiţii, sigur că vom avea probleme, am avea cam 650 de milioane de euro în decurs de 10 ani.