Uniunea Europeană preocupată de schimbările climatice
Invitatul emisiunii profesor Ionuţ Purica, expert al Băncii Mondiale pe probleme de schimbări climatice.
21 Ianuarie 2014, 12:03
Schimbările climatice şi efectul acestora asupra mediului înconjurător s-au aflat în ultimii ani în centrul atenţiei specialiştilor, dar şi al oamenilor obişnuiţi.
Uniunea Europeană a manifestat la rândul ei o preocupare constantă asupra acestui fenomen.
Rugăm pe domnul profesor Ionuţ Purica, expert al Băncii Mondiale pe probleme de schimbări climatice, să ne spună care este strategia Uniunii Europene în domeniu.
Ionuţ Purica: Schimbările climatice nu se referă numai la creşterea de temperatură, ci apar diverse aspecte specifice, mai multe inundaţii, mai multe secete, schimbările climatice generează o componentă economică, pe care Uniunea Europeană o încurajează, o susţine şi este în ultimii ani de zile în fruntea acestor politici de reducere şi de adaptare la schimbările climatice. Politicile respective sunt materializate într-o serie de directive, o serie de legi ale Uniunii Europene, care sunt programatice în perspectiva acţiunilor pe care fiecare ţară din Uniunea Europeană trebuie să le ia, şi bineînţeles apare şi componenta de investiţii, pe care Uniunea Europeană în momentul de faţă o susţine. Există faimoasa politică europeană a celui 3 ori 20 la sută, din care un 20 la sută înseamnă reducere de emisii de dioxid de carbon, celălalt este penetrarea tehnologiilor de energie regenerabilă şi ultimul, creşterea eficienţei.
Reporter : Cum se respectă acestă strategie în Romania?
Ionuţ Purica: În România deja se discută de o nouă strategie de schimbări climatice, nişte planuri operaţionale care să susţină aşa ceva, în contextul respectiv.
Audio: Schimbările climatice şi efectul acestora.