Uniunea Europeană impune reducerea substanţelor chimice în agricultură
Mai puţine reziduuri în produsele agricole înseamnă mai multă sănătate pentru oameni şi mediul în care trăim.
03 Decembrie 2016, 09:47
Politica Uniunii Europene de protecţie a mediului înconjurător, a sănătăţii oamenilor, impune cercetării ştiinţifice din domeniul agricol să găsească noi căi şi metode de reducere a substanţelor chimice în procesul de producţie.
Mai puţine reziduuri în produsele agricole înseamnă mai multă sănătate pentru oameni şi mediul în care trăim.
Domnul profesor doctor Florin Stănică, de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Bucureşti, ne argumentează.
AUDIO: Europa verde. Euranet Plus.
Florin Stănică: În fiecare an, Uniunea Europeană are grijă să elimine acele pesticide care prezintă pericol pentru sănătatea umană, pesticide foarte toxice pentru păsări, pentru peşti, pentru animale cu sânge cald, pentru prădătorii care ne ajută pe noi în pomicultură şi, bineînţeles, pentru oameni sunt eliminate. Asta face însă ca activitatea pomicultorilor să fie mai dificilă, ca cercetarea pomicolă să găsească soluţii noi pentru atenuarea practic lipsei unei molecule din programele de tratament.
Reporter: Dar beneficiile pentru sănătatea oamenilor sunt substanţiale.
Florin Stănică: Bineînţeles, nu numai pentru sănătatea oamenilor. Aşa cum spuneam, pentru ceea ce ne înconjoară, pentru că din păcate în procesul acesta de industrializare şi al agriculturii de multe ori noi ne considerăm stăpânii ecosistemului şi uităm că alături de noi în acest ecosistem în care producem practic avem o multitudine de specii în marea lor majoritate utile pentru ecosistem. Sunt doar câteva speciile care creează pagube împotriva cărora trebuie să găsim şi metode de prevenire şi de luptă nechimice.