Uniunea Europeană impune măsuri ferme pentru protejarea mediului
Cadrul Uniunii Europene pentru climă şi energie la orizontul anului 2030 fixează pentru această ţintă trei mari obiective.
06 Decembrie 2016, 08:58
Angajamentele luate de Uniunea Europeană cu ocazia conferinţei pe probleme de schimbări climatice de la Paris au o mare importanţă pentru menţinerea sănătăţii planetei Pământ.
Chiar şi cei sceptici sunt nevoiţi să recunoască necesitatea adoptării unor măsuri ferme pentru protecţia mediului.
AUDIO: Europa verde.
L-am invitat pe domnul Mircea Duţu, preşedintele Universităţii Ecologice Bucureşti, să ne prezinte obiectivele stabilite de Parlamentul European în acest domeniu.
Mircea Duţu: Cadrul Uniunii Europene pentru climă şi energie la orizontul anului 2030 fixează pentru această ţintă trei mari obiective. Primul, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puţin 40% în raport cu nivelurile din 1990. Un al doilea obiectiv, a face ca partea energiilor regenerabile să ajungă la cel puţin 27% din consumul de energie. Şi, în fine, ameliorarea eficacităţii energetice cu cel puţin 27%.
Reporter: Ce va însemna practic realizarea acestor obiective?
Mircea Duţu: Aceasta ar permite, pe de o parte, a lua măsurile eficiente pentru atingerea obiectivului pe termen lung de reducere a emisiilor cu 80-95% până în 2050, iar pe de alta a aduce o contribuţie echitabilă la îndeplinirea obiectivelor acordului de la Paris. Acest cadru continuă pachetul climă şi energie la orizont 2020 şi, conform perspectivei pe termen lung definită în foaia de parcurs, către o economie competitivă cu slabă intensitate de carbon la orizont 2050, cu foaia de parcurs pentru energie şi cartea albă privind transporturile.