Uniunea Europeană finanţează cercetarea în agricultură
În ultima perioadă, Europa se confruntă cu apariţia unor noi dăunători periculoşi pentru sănătatea plantelor şi siguranţa alimentară.
29 Decembrie 2016, 11:01
În ultima perioadă, Europa se confruntă cu apariţia unor noi dăunători periculoşi pentru sănătatea plantelor şi siguranţa alimentară.
Uniunea Europeană i-a chemat pe cercetători să găsească soluţii în primul rând biologice pentru combaterea dăunătorilor.
AUDIO: Europa verde.
Domnul doctor inginer Florin Stănică, de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, este implicat în acest proces.
Florin Stănică: Ne confruntăm cu apariţia unor dăunători noi la plantele horticole, în general, însă aceşti dăunători atacă foarte multe specii, sunt dăunători care în literatura de specialitate sunt cunoscuţi cu peste 120-150 de specii gazde sau chiar mai mult. Aş vrea să vă vorbesc despre ploşniţa marmorată brună, denumirea latină este halyomorpha halys, care a fost de curând identificată în România în septembrie 2015 primii adulţi au fost găsiţi în Grădina Botanică din București, pe câteva specii de corn şi pe specii din familia curcubitacee, castraveţi şi alte specii de genul acesta.
Reporter: Cum au ajuns la noi?
Florin Stănică: Cu pomii, cu plantele care sunt importate în special din Uniunea Europeană, însă speciile respective pot să vină şi pe calea aerului, pentru că, fiind specii care se deplasează prin zbor, ele pot să treacă uşor peste graniţă.
Reporter: O asemenea cercetare înseamnă muncă, dar şi bani. Primiţi fonduri de la Uniunea Europeană?
Florin Stănică: Noi ne preocupăm ca în programele noastre de cercetare să includem aceşti dăunători noi pentru România şi în acelaşi timp să aplicăm pentru a obţine fonduri pentru cercetare avansată în domeniul respectiv.