Un nou proiect pentru Delta Dunării, finanţat de UE
Delta Dunării este o oază de sălbăticie cu o biodiversitate de excepţie, care se bucură de un interes aparte.
01 Februarie 2017, 12:18
Delta Dunării este o oază de sălbăticie cu o biodiversitate de excepţie, care se bucură de un interes aparte.
Dorind să păstreze acest patrimoniu deosebit, Uniunea Europeană alocă sume importante de bani pentru proiecte ce vizează protecţia şi conservarea speciilor din această rezervaţie.
AUDIO: Europa verde. EuranetPlus.
Un asemenea proiect, în valoare de mai multe milioane de euro, este prezentat de domnul Grigore Baboianu, guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.
Grigore Baboianu: Este un proiect sistem de monitorizare integrată a rezervaţiei.
Reporter: Ce înseamnă acest proiect?
Grigore Baboianu: Este, de fapt, instrumentul principal prin care administratorul ariei protejate are, în orice moment, semnale privind starea ecosistemelor şi starea regimului hidrologic, starea habitatelor din Delta Dunării.
Reporter: Cum anume se obţin informaţiile?
Grigore Baboianu: Este o lucrare importantă şi vizează un sistem de senzori automaţi plasaţi în Delta Dunării, care au posibilitatea de a transmite în timp real fluctuaţiile de nivel, fluctuaţiile de regim chimic, PH, oxigen, chimismul apei.
Reporter: Cum se realizează practic acest lucru?
Grigore Baboianu: Sistemul porneşte de la urmărirea evoluţiei câtorva parametri fizico-chimici, care vizează calitatea apei, hidrochimismul apei şi sedimentologia apei. Vizează calitatea solurilor din zonă, vizează, de asemenea, calitatea habitatelor naturale sub influenţa regimului hidrologic, sub influenţa factorilor cu impact asupra acestora.