UE susţine programele naţionale de colectare a datelor pescăreşti
Un proiect deosebit de important finanţat de Uniunea Europeană vizează colectarea datelor pescăreşti din zona apelor marine româneşti.
26 Ianuarie 2017, 13:44
Un proiect deosebit de important finanţat de Uniunea Europeană vizează colectarea datelor pescăreşti din zona apelor marine româneşti.
L-am invitat pe domnul Simion Nicolaev, directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” din Constanţa, să ne spună care este scopul acestei cercetări.
AUDIO: Europa verde. EuranetPlus.
Simion Nicolaev: Programul naţional de colectare a datelor pescăreşti este întreprins în fiecare ţară membră a Uniunii Europene, în conformitate cu statutul de funcționare a Uniunii Europene. Politicile în domeniu şi managementul pescăriilor este realizat de către Comisia Europeană. În aceste condiţii, programul naţional de colectare este un instrument important, pe de o parte pentru a identifica elementele esenţiale necesare managementul şi, pe de altă parte, de a identifica acele măsuri conservative pentru speciile care constituie obiectul pescuitului - în cazul nostru - în Marea Neagră.
Reporter: Fără îndoială, este o muncă laborioasă, cu cheltuieli pe măsură; de unde vin banii?
Simion Nicolaev: Programul este finanţat prin autoritatea de management a programului operaţional de pescuit, respectiv programul naţional operaţional de pescuit, şi vizează un număr de specii importante din punctul de vedere al politicilor pescăreşti.
Reporter: Care sunt aceste specii?
Simion Nicolaev: Calcanul şi şprotul. În realitate, noi stabilim şi urmărim colectarea datelor din punct de vedere biologic. Pentru calcan primim anual o cotă de pescuit şi sezoanele de interdicţie, iar în cazul şprotului, captură totală admisibilă.