UE susţine cercetarea agricolă pentru combaterea dăunătorilor
Cercetarea europeană din domeniul agricol este chemată să găsească soluţii pentru combaterea în primul rând biologică a unor dăunători apăruţi recent pe continentul nostru.
27 Februarie 2017, 12:12
Cercetarea europeană din domeniul agricol este chemată să găsească soluţii pentru combaterea în primul rând biologică a unor dăunători apăruţi recent pe continentul nostru.
Efectul distructiv pe care-l au asupra plantelor a determinat Uniunea Europeană să ofere fonduri importante pentru accelerarea procesului de combatere.
AUDIO: Europa verde.
Domnul doctor inginer Florin Stănică, de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, ne prezintă un asemenea dăunător.
Florin Stănică: Ploşniţa verde a tomatelor, nezara viridula, semnalată recent în România, prima dată în 2012 în Timişoara şi abia în 2015 în Bucureşti.
Reporter: Atacă numai tomatele?
Florin Stănică: Are un număr foarte mare de plante gazdă, deci practic poate să dăuneze tomatele, ardeii, toate speciile de arbuşti fructiferi, dar şi soia şi porumbul. Are un număr mare de generaţii, poate să aibă până la patru generaţii pe an. Este foarte prolifică, şi ceea ce deranjează este faptul că ele încearcă să-şi găsească refugiu în casele noastre şi intră peste tot practic, probabil că mulţi dintre ascultătorii noştri le-au şi văzut în această toamnă în zona Bucureştiului cel puţin, intră în maşini, intră în case, intră în dulapuri, le găsim peste tot pentru că ele încearcă să-şi petreacă iarna ca adulţi, în primăvară să-şi reia ciclul de înmulţire.
Reporter: Uniunea Europeană sprijină financiar cercetarea pentru combaterea acestor dăunători.
Florin Stănică: Noi ne preocupăm ca în programele noastre de cercetare să includem iată aceşti dăunători, noi pentru România, şi în acelaşi timp să aplicăm pentru a obţine fonduri pentru cercetare avansată în domeniul respectiv.