UE şi combaterea efectelor negative ale schimbărilor climatice
Despre implicaţiile acestui fapt şi preocupările Uniunii Europene în cunoaşterea fenomenului ne vorbeşte domnul profesor Ionuţ Purica, expert al Academiei Române în domeniu.
10 Iunie 2014, 11:54
Creşterea temperaturii, variaţiile acesteia, care nu mai respectă normele cunoscute, sunt consecinţe ale schimbărilor climatice.
Despre implicaţiile acestui fapt şi preocupările Uniunii Europene în cunoaşterea fenomenului şi reducerea efectelor negative pe care le determină ne vorbeşte domnul profesor Ionuţ Purica, expert al Academiei Române în domeniu.
Ionuţ Purica: Este foarte clar că temperaturile ridicate produc o serie de efecte. La nivel de oraşe, acumulările din construcţii, din asfalt conduc la o şi mai mare creştere cu efect negativ asupra sănătăţii, asupra oamenilor bolnavi care nu rezistă. Toate lucrurile acestea se cumulează şi în nişte efecte economice. Drumurile mari pe care circulă camioane la temperaturi foarte ridicate, asfaltul respectiv se deformează şi iese din parametri.
Audio: UE şi combaterea efectelor negative ale schimbărilor climatice.
Reporter: Iar în ceea ce priveşte temperaturile mici?
Ionuţ Purica: Începe să crească consumul de vectori energetici. Diverse materii prime şi materiale îngheaţă.
Reporter: Ce şi-a propus Uniunea Europeană pentru a combate, a preîntâmpina asemenea efecte?
Ionuţ Purica: Există o directivă 114 a infrastructurilor critice, care sunt definite: energie, gaz, reţelele respective. Ei bine, Uniunea Europeană face o analiză a acestor infrastructuri şi a măsurilor de menţinere a lor în funcţiune, exact pe elementele de risc care sunt induse şi de schimbările climatice, o componentă foarte bine definită. Riscurile induse de evenimente de schimbări climatice într-adevăr constituie un capitol foarte important de analiză, cum se comportă asemenea infrastructuri.