UE oferă fonduri pentru creşterea calităţii produselor agricole
Bazinul legumicol Olt, vestit pentru legumele gustoase şi sănătoase este un asemenea exemplu.
14 Noiembrie 2016, 16:15
Multe dintre ţările Uniunii Europene au reuşit să facă salturi substanţiale în creşterea calităţii şi cantităţii produselor agricole folosind bani europeni.
Chiar dacă la noi procesul a fost deficitar de multe ori, există şi situaţii în care rezultatele sunt de apreciat.
Bazinul legumicol Olt, vestit pentru legumele gustoase şi sănătoase este un asemenea exemplu.
AUDIO: Europa verde. Euranetplus.
Domnul Ion Păunel, preşedintele Asociaţiei Agricultorilor Olteni, ne oferă argumente.
Ion Păunel: Anul acesta Asociaţia LEGUM-RO-FRUCT a realizat 140 de proiecte, care ar trebui să aducă cel mai mare profit din agricultura românească.
Reporter: Ce se întâmplă acum?
Ion Păunel: Aşteptăm ca vizitele pe teren să se efectueze, să primim raportul preliminar, ca toate aceste proiecte să fie eligibile şi finanţabile aşa cum ne-am dori şi aşa cum am lucrat de fiecare dată.
Reporter: Este dificil de accesat fonduri europene? Mulţi spun că birocraţia îngreunează procesul.
Ion Păunel: Dacă fermierii doresc să acceseze fonduri europene, dacă îşi îndeplinesc anumite sarcini pe care le au şi anumite cerinţe din ghidul solicitantului, să ştiţi că nu este greu. Vorbim de sume care nu sunt rambursabile, sunt sume pe care fermierii le primesc nerambursabile în totalitate, deci primim 40.000 de euro sau 50.000 de euro pentru a ne dezvolta ferma, pentru a construi solare moderne, pentru a le moderniza, pentru a ne dota ferma cu tehnologie de ultimă generaţie. Ca noutate, în noul program 2014-2020 toţi aceşti bani sau o parte din aceşti bani pot fi cheltuiţi şi pe partea de input-uri, ceea ce în 2007-2013 nu era.