UE monitorizează calitatea apei
În cadrul Strategiei Dunării elaborată de Uniunea Europeană, calitatea apei reprezintă o prioritate.
17 Ianuarie 2017, 11:45
În cadrul Strategiei Dunării elaborată de Uniunea Europeană, calitatea apei reprezintă o prioritate.
L-am invitat pe domnul Gheorghe Constantin, director în cadrul Ministerului Apelor şi Pădurilor, să ne spună ce anume trebuie să se întâmple în acest domeniu pentru a atinge obiectivele stabilite de Uniunea Europeană.
AUDIO: Europa verde. Eurnet Plus.
Gheorghe Constantin: Aşa cum se ştie, în cadrul Uniunii Europene sunt promovate o serie de politici legate de managementul apei. În mod special, putem aminti aici cele două directive: Directiva cadru pentru Apă şi Directiva privind Managementul riscului la inundaţii.
Reporter: Propun să vorbim despre calitatea apei, un obiectiv deosebit de important pentru Uniunea Europeană.
Gheorghe Constantin: În ceea ce priveşte calitatea apei, obiectivele strategiei europene pentru regiunea Dunării au în vedere dezvoltarea planului de management al bazinului hidrografic al Dunării, reducerea poluării cu nutrienţi, a aportului de nutrienţi a fluviului Dunărea în Marea Neagră şi asigurarea unei populaţii viabile de sturioni în bazinul Dunării.
Reporter: Care este situaţia acum în ceea ce priveşte calitatea apei în această regiune?
Gheorghe Constantin: În acest moment, putem spune că la nivelul bazinului Dunării calitatea apei s-a îmbunătăţit, uşor, dar constant. Drept dovadă se înregistrează concentraţii mai reduse de nutrienţi şi substanţe prioritare în apă, dar mai sunt multe lucruri de făcut. Toate acţiunile referitoare la bazinul Dunării sunt cuprinse în planul de management al bazinului Dunării, care e elaborat la nivelul Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea.