UE ia măsuri împotriva braconajului
Pescuitul ilegal, deci necontrolat, are efecte profund negative asupra dezvoltării normale a speciilor de peşte.
09 Ianuarie 2017, 11:26
Una dintre cauzele distrugerii stocurilor de peşte este braconajul practicat nu numai în România, ci şi în multe ţări ale Uniunii Europene.
Pescuitul ilegal, deci necontrolat, are efecte profund negative asupra dezvoltării normale a speciilor de peşte.
AUDIO: Europa verde. Euranet Plus.
Doamna Norica Nicolai, europarlamentar, cunoaşte situaţia şi o s-o rugăm să ne spună cum priveşte Comisia Europeană această problemă şi care sunt posibilităţile de eliminare sau diminuare a braconajului.
Norica Nicolai: "Din păcate, în unele state membre braconajul este considerat contravenţie şi sancţionat cu amendă, în alte state membre este considerat infracţiune şi persoana care a braconat poate risca inclusiv o sancţiune penală. Noi sugerăm ca toate statele membre să incrimineze braconajul ca infracţiune, pentru că a fost şi continuă să rămână unul din mijloacele cele mai agresive de distrugere a stocurilor de peşte, atât în râuri şi în special braconajul marin. Există şi un braconaj marin aproape instituţionalizat, sunt state care permit unor vase fantomă să pescuiască ilegal, nu respectă nicio regulă cu privire la regimul de pescuit, deci nu ne putem aştepta ca acest peşte să fie protejat, este capturat şi peştele care nu s-ar încadra în nici un fel în standardele cu privire la regimul capturilor. Mă refer la dimensiune, greutate şi specie. Cred că România ar trebui să-şi înăsprească în mod deosebit legislaţia cu privire la braconaj".