UE alocă fonduri pentru managementul faunei
În politica Uniunii Europene de protejare a biodiversităţii sunt prevăzute sume importante de bani pentru suprafeţele lăsate necultivate de fermieri.
12 Decembrie 2016, 10:17
În politica Uniunii Europene de protejare a biodiversităţii sunt prevăzute sume importante de bani pentru suprafeţele lăsate necultivate de fermieri, locuri de trai şi refugiu pentru plante şi animale.
Domnul Ovidiu Ionescu, profesor la Facultatea de Silvicultură din Braşov, ne prezintă importanţa acestor prevederi.
AUDIO: Europa verde. Euranet Plus.
Ovidiu Ionescu: Subvenţiile pentru aceste suprafeţe necultivate sunt mai mari decât cele pentru zonele cultivate şi atunci iei o subvenţie totală mult mai mare dacă în suprafaţa pe care o ai tu ai 5%, ai 7% din suprafaţă necultivată cu astfel de perdele de protecţie, cu astfel de zone cu ierburi sau cu plante care merg spre conservarea biodiversităţii şi zone care să asigure un refugiu faunei şi florei specifice câmpiei.
Reporter: Sunt fermieri care cultivă, spre exemplu, o suprafaţă cu rapiţă pe lângă cele cultivate cu grâu şi orz şi spun că aceasta este zona de refugiu, ceea ce nu este tocmai corect.
Ovidiu Ionescu: Ei ar trebui să aibă nişte norme metodologice de desemnare şi de design a acestor zone de refugiu practic pentru faună şi floră, de altfel la conferinţa directorilor care se ocupau de managementul faunei în diferite ministere din Uniunea Europeană tocmai această problemă s-a pus şi unde s-au confruntat cu astfel de situaţii s-a propus ca designul acestor zone şi speciile care sunt să fie bine reglementate, astfel încât să nu se întâlnească situaţii din acestea de ocolire a legii şi încercare de încasarea a subvenţiei fără a se îndeplini rolul pentru care au fost create aceste suprafeţe.