Tehnologii nepoluante în domeniul horticol
Protecţia sănătăţii cetăţenilor europeni, eliminarea poluării şi îmbunătățirea condiţiilor de mediu reprezintă priorităţi ale politicilor Uniunii Europene.
23 Mai 2016, 12:07
Protecţia sănătăţii cetăţenilor europeni, eliminarea poluării şi îmbunătățirea condiţiilor de mediu reprezintă priorităţi ale politicilor Uniunii Europene.
Sarcini deosebite şi fonduri financiare substanţiale sunt alocate cercetării ştiinţifice pentru a transpune în practică obiectivele convenite la nivel european.
AUDIO: Europa verde. Euranet Plus.
Şi sectorul horticol este chemat să realizeze tehnologii nepoluante, să creeze soiuri noi rezistente la boli şi dăunători, să elimine în cât mai mare măsură substanţele chimice.
Domnul doctor inginer Florin Stănică de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Bucureşti, ne prezintă modul în care vor acţiona cercetătorii în horticultură.
Florin Stănică: Proiectul este alcătuit din patru grupuri de lucru. Unul este centrat pe obţinerea şi testarea de soiuri noi în pomicultură, al doilea se ocupă de tot ceea ce înseamnă reducerea pesticidelor din fructe, din produsele care se obţin din fructe, dar şi din mediul înconjurător - mă refer aici la reducerea drastică a nivelului de poluare în pomicultură – şi, bineînţeles, un grup care se ocupă de tot ceea ce ţine de calitatea fructelor şi păstrarea acestei calităţi pe durata post-recolte, adică pe tot lanţul de păstrare până la magazin şi la consumator. Nu în ultimul rând, al patrulea grup de lucru are în vedere realizarea unor tehnologii durabile, care să permită obţinerea de fructe prin reducerea nivelului de input-uri, prin reducerea impactului pe care pomicultura ar putea să-l aibă asupra mediului înconjurător.