Susţinere pentru tinerii fermieri
Fermele familiale se află în prim planul atenţiei, produsele agricole naturale tradiţionale bucurându-se de mare căutare în ultimul timp.
20 August 2014, 15:09
Noua politică agrară a Uniunii Europene îşi propune să atragă un număr important de tineri în exploataţiile agricole.
Fermele familiale se află în prim planul atenţiei, produsele agricole naturale tradiţionale bucurându-se de mare căutare în ultimul timp.
L-am rugat pe domnul Călin Nuţu, director în cadrul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, să ne spună ce fonduri au fost alocate acestui sector.
Audio: Susţinere pentru tinerii fermieri.
Călin Nuţu: Până în acest moment, prin programarea financiară 2007-2013 s-a deschis în iulie 2013 o sesiune de primire proiecte pentru finanţarea fermelor de familie. Mai exact prin măsura 121 - modernizarea exploataţiilor agricole. Au fost selectate pentru finanţare prin această sesiune 12 proiecte cu o valoare de 9.26 milioane de euro. De-asemenea multe din fermele mici au fost finanţate şi prin masura 112 APNDR, respectiv instalarea tinerilor fermieri, fiind încheiate contracte de finanţare cu 12.998 tineri fermieri în valoare de aproximativ 327 milioane de euro. A efectuat deja plăţi către tinerii fermieri, care depăşesc valoarea de 248 milioane de euro, fonduri europene nerambursabile.
Reporter: Sectorul va fi sprijinit în continuare. Cât de mulţi vor fi banii alocaţi?
Călin Nuţu: Noua Politica Agricolă Comună 2014-2020 pune accentul pe fermele mici şi pe fermele de familie. Din acest punct de vedere, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale realizează o premieră la nivel european, prin demararea încă din luna mai a acestui an a unui set de măsuri de finanţare inclusiv pentru încurajarea dezvoltării fermelor de familie.