Strategia Uniunii Europene în zona Dunării
Preşedintele executiv al fundaţiei “Grupul de iniţiativă ecologică şi dezvoltare durabilă”, Cristiana Sârbu despre strategia UE în zona Dunării.
23 Ianuarie 2014, 11:14
Fluviul Dunărea se bucură de o atenţie deosebită din partea Uniunii Europene care a şi elaborat o strategie de cooperare şi dezvoltare a regiunii dunărene.
Am rugat-o pe doamna doctor inginer Cristiana Sârbu, preşedintele executiv al fundaţiei “Grupul de iniţiativă ecologică şi dezvoltare durabilă” să ne spună ce vizează strategia Uniunii Europene în zona Dunării.
Cristiana Sârbu: Strategia Dunării este strategia care incubă 14 ţări, inclusiv România, dat fiind faptul că fluviul Dunărea parcurge peste 1800 de kilometri numai pe teritoriul României. Acestă strategie are în vedere ca, până în 2020, toate ţările participante să aibă un înalt grad de dezvoltare a conceptului ecologic, dat fiind faptul că toate sunt riverane Dunării. Şi-au propus 4 mari axe şi 11 domenii de desfăşurare. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă în primul rând că fiecare axă în parte este pe un domeniu legat de Dunăre, de exemplu intermodalitatea sau ecologizarea Dunării, sau zonele umede, sau desfăşurarea actelor de cultură şi dezvoltarea societăţii civile, dezvoltarea industriei mici şi mijlocii, bineînţeles legat foarte mult de specificul dunărean.
Reporter: Toată acestă dezvoltare presupune un efort financiar serios.
Cristiana Sârbu: O sumă care merge undeva până la 1020 de miliarde de euro. Fiecare din cele 14 ţări trebuie să mai adauge la fondul de coeziune o sumă, bineînţeles ţinându-se cont şi de faptul că suntem într-o perioadă de criză toată Europa.
Audio: Strategia Uniunii Europene în zona Dunării. Invitat preşedintele executiv al fundaţiei “Grupul de iniţiativă ecologică şi dezvoltare durabilă”, Cristiana Sârbu.