Strategia UE privind mediul marin
Mediul marin este depozitarul unor valori deosebite în ceea ce priveşte biodiversitatea. În acelaşi timp, înmagazinează o sursă de hrană foarte valoroasă.
04 Aprilie 2016, 11:55
Mediul marin este depozitarul unor valori deosebite în ceea ce priveşte biodiversitatea. În acelaşi timp, înmagazinează o sursă de hrană foarte valoroasă.
Ca atare, măsurile de protecţie trebuie să fie deosebite, iar Uniunea Europeană a elaborat o strategie proprie privind mediul marin.
L-am invitat pe domnul Iulian Jucan, secretar de stat la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, să ne spună ce cuprinde această strategie europeană.
AUDIO: Europa verde. Euranet Plus.
Iulian Jucan: În primul rând, obiectivul general al acestei directive-cadru îl reprezintă atingerea stării ecologice bune a ecosistemelor marine până în anul 2020 ca ţintă. În cazul nostru, vorbim de Marea Neagră.
Reporter: Ce înseamnă, în mod concret, la nivelul Mării Negre, aplicarea noii strategii?
Iulian Jucan: Trebuie, în primul rând, să eliminăm şi să reducem toate sursele de poluare şi unde este cazul să reabilităm ecosistemele marine.
Reporter: Uniunea Europeană încurajează şi sprijină colaborarea statelor riverane Mării Negre pentru îmbunătăţirea calităţii mediului marin.
Iulian Jucan: Ca o subliniere, aş dori să amintesc că principiul de bază pentru atingerea acestui deziderat îl reprezintă cooperarea la nivel regional, ceea ce presupune, în cazul nostru, eforturi destul de mari, inclusiv ale statelor riverane Mării Negre. În acest sens, există un cadru pentru cooperare. Vorbim de convenţia pentru protecţia Mării Negre împotriva poluării, convenţie care a fost semnată în anul 1992. Şi, tot ca o paranteză, aş vrea să spun că am avut o activitate extrem de intensă în cadrul acestei Comisii. Ne-am deplasat la Istanbul pentru activităţi care ţin de specificul acestei Comisii.