Strategia UE pentru regiunea Dunării
Cristiana Sârbu, preşedintele Fundaţiei Grupul de Iniţiativă Ecologică şi Dezvoltare Durabilă este invitata rubricii Europa Verde.
16 Iulie 2014, 12:49
Strategia Dunării, unul dintre cele mai importante proiecte susţinute de Uniunea Europeană, cu multe miliarde de euro, a reunit, la Viena, reprezentanţii mai multor ţări europene.
Doamna doctor inginer Cristiana Sârbu, preşedintele Fundaţiei Grupul de Iniţiativă Ecologică şi Dezvoltare Durabilă, a participat la eveniment şi este invitata noastră de astăzi. Care sunt rezultatele reuniunii?
Audio: Strategia UE pentru regiunea Dunării.
Cristiana Sârbu: S-a tras concluzia că este momentul ca Uniunea Europeană să pună în fondul de coeziune banii necesari dezvoltării unei macro-regiuni extraordinar de importante. Cele 14 ţări prezente în această macro-regiune sunt ţări cu deschidere la Dunăre şi se speră foarte mult ca până în 2020 toate cele 14 ţări să acceseze aceste fonduri, care se duc undeva la peste 200 de miliarde de euro. Particularitatea care există constă în faptul că ne vom dezvolta în oglindă toate cele 14 ţări. Nu aş spune că mâine se va întâmpla lucrul acesta, dar suntem legaţi de aceste coridoare şi vor accelera lucrările în infrastructură şi în România, să fie identice cele 13 ţări menţionate.
Reporter: Oamenii sunt optimişti după această reuniune?
Cristiana Sârbu: Da, aşteptăm cu mare nerăbdare forumul financiar care va avea loc în luna octombrie tot la Viena, în care Uniunea Europeană arată concret care sunt paşii necesari accesării fondurilor, programele care să-i ducă la finanţările concrete, coerente pentru dezvoltarea industriei în special, dar şi a celorlalte ramuri.