Starea mediului maritim european
88% din rezervele de peşti sunt sub ameninţare în Marea Neagră şi în Marea Mediterană potrivit unui raport privind starea poluării şi a biodiversităţii în mediul marin.
06 Mai 2014, 10:09
Comisia Europeană a dat publicităţii un raport privind starea poluării şi a biodiversităţii în mediul marin din zona europeană.
L-am rugat pe domnul Mihai Roşioru, ofiţer de presă la Reprezentanţa Comisiei Europene în România, să ne spună care sunt concluziile cercetărilor întreprinse.
Mihai Roşioru: Majoritatea indicatorilor evaluaţi pentru toate statele membre prezintă din păcate valori negative în privinţa stării mediului maritim european. 88 la sută din rezervele de peşti sunt sub ameninţare în Marea Neagră şi în Marea Mediterană, dacă ne referim doar la acele două bazine marine care ne interesează pe noi. În cazul României, avem anumite date care ne arată că până la 5 la sută din mediul marin şi până la 25 la sută din mediul de la fundul mării sunt afectate de activităţi de agrement, de transport sau activităţi de pescuit care se desfăşoară în zonă.
Audio: Starea mediului maritim european.
În ceea ce priveşte Marea Neagră, toţi parametrii indică necesitatea unei scăderi substanţiale în privinţa pescuitului, tocmai pentru a asigura sustenabilitatea stocurilor de peşte. De exemplu, pescuitul de calcan trebuie redus cu 600 la sută pentru a atinge obiectivele europene. În ceea ce priveşte poluarea, între 50 şi 75 la sută din zona evaluată este contaminată. Mesajul este unul foarte clar. Mările şi oceanele Europei nu sunt din păcate într-o stare bună şi este necesar ca statele membre să găsească o soluţie pentru a atinge un echilibru între necesitatea de a exploata din punct de vedere economic mările şi oceanele, fără a pune o presiune suplimentară pe acest mediu extrem de fragil.