Sprijin pentru fermele tradiţionale
Produsele agricole tradiţionale sunt considerate benefice pentru sănătatea omului şi a mediului înconjurător.
12 Ianuarie 2015, 18:38
Politica Uniunii Europene în ceea ce priveşte produsele tradiţionale a generat o schimbare semnificativă în ceea ce priveşte calitatea şi cantitatea acestora.
Sprijinirea substanţială a sectorului a fost determinată de cerinţele consumatorilor europeni, care şi-au orientat preferinţele către produsele agricole tradiţionale, considerate benefice pentru sănătatea omului şi a mediului înconjurător.
Domnul Dacian Cioloş, artizanul noii Politici Agricole Comune, ne oferă amănunte.
Audio: Europa Verde.
Dacian Cioloş: Consumatorii vor să aibă şi un contact direct cu producătorii agricoli şi atunci, prin noua Politică Agricolă Comună, avem măsuri specifice care susţin atât asistenţă tehnică pentru organizarea producătorilor, pentru a-şi comercializa direct produsele sau pentru a înregistra şi proteja produse tradiţionale, dar avem şi măsuri specifice de investiții pentru producătorii care doresc să facă procesare în fermă, care nu doresc să vândă doar lapte la o fabrică de lapte, dar vor să facă şi o brânză specifică. Vizăm aici mai ales fermele mici şi mijlocii, care până acum au avut un acces destul de dificil la finanţare pentru astfel de măsuri, şi, gândindu-ne la aceste ferme, am introdus o măsură de finanțare pentru investiții de până la 15 mii de euro pentru fiecare fermă, fără nevoia de cofinanțare privată din partea beneficiarului. Prin această măsură, un mic fermier va putea lua 15 mii de euro de la Agenţia de Plăţi pentru a finanţa un proiect care să faciliteze vânzarea directă a produselor pe piață, în oraşele apropiate, sau crearea unor mici unităţi de procesare, în ferme.