Sprijin financiar pentru fermele ecologice
Ion Păunel, preşedintele Sindicatelor Producătorilor Agricoli din Olt a gestionat 400 de proiecte a căror realizare a însemnat o producție de calitate superioară şi sănătoasă.
31 Decembrie 2014, 20:18
Politica Uniunii Europene de transformare a fermelor mici, de subzistenţă, în ferme care să producă pentru piaţă a făcut ca, în județul Olt, să ajungă 20 de milioane de euro.
În domeniul legumiculturii au fost accesate şase milioane de euro.
Ion Păunel, preşedintele Sindicatelor Producătorilor Agricoli din Olt a gestionat 400 de proiecte a căror realizare a însemnat o producție de calitate superioară, gustoasă şi sănătoasă.
L-am întrebat ce efect a avut realizarea acestor proiecte prietenoase faţă de mediu.
Audio: Europa verde.
Ion Păunel: Ne-am dorit ca aceste proiecte să aducă un plus de valoare fermei, cât şi beneficiarului, pentru că trebuie să încercăm să promovăm produsele noastre autentice, produsele noastre româneşti, cu gustul de altădată.
Reporter: De unde provine acest gust care, într-adevăr, face diferenţa şi vă clasează mereu între cei mai căutaţi producători de legume?
Ion Păunel: Această calitate deosebită vine din faptul că România şi judeţul Olt beneficiază de un sol foarte bun, un sol care are foarte multe microelemente şi cu un conţinut bogat de humus, prin care putem să demonstrăm că aceste produse sunt de calitate şi au un gust cu totul şi cu totul ieşit din comun, incomparabil cu importurile, atât legale, cât şi ilegale, de legume şi fructe.
Reporter: V-au fost folositoare aceste fonduri europene?
Ion Păunel: În primul rând, ne-au învăţat să devenim fermieri europeni şi, într-adevăr, am reuşit să dăm plus de valoare fermelor noastre, bineînţeles, şi prin instruirea pe care am primit-o, pentru că, pe lângă faptul că am primit o sumă destul de considerabilă, am primit 7500 de euro per fermă, toţi fermierii au beneficiat de două săptămâni în care au fost instruiţi pe diferite domenii din agricultură, marketing, procesare şi multe altele.