Sprijin european pentru performanţe în agricultură
Prin intermediul Agenţiei pentru Finanțarea Investiţiilor Rurale din România, am putut vizita o întreprindere modernă de producere a uleiului de măsline în insula Creta.
16 Octombrie 2014, 12:10
Vă prezentăm astăzi o experiență interesantă de folosire judicioasă a fondurilor europene, care pot fi urmată de fermierii români.
Prin intermediul Agenţiei pentru Finanțarea Investiţiilor Rurale din România, am putut vizita o întreprindere modernă de producere a uleiului de măsline în insula Creta.
Să-l ascultăm pe proprietar: „Mă numesc Vasilachi Manole, sunt directorul fabricii de ulei din Neapoli. Fabricăm ulei extravirgin, în jur de 1.500 de tone pe an. Fabrica a fost realizată cu şapte milioane de euro, aproximativ jumătate din această sumă provine de la Uniunea Europeană.
Audio: Sprijin european pentru performanţe în agricultură.
"Avem în proprietate circa 8.000 de măslini, dar primim măsline pentru prelucrare de la circa 3.000 de proprietari de livezi, mai ales din împrejurimi. Preocuparea pentru producerea uleiului de măsline este veche în familie. Străbunicul avea o fabrică, dar utilajele erau rudimentare. Tatăl meu a lucrat în domeniu, iar din 1980 am început şi eu, care iniţial m-am ocupat de mecanică. După căsătorie, am înţeles importanţa acestei activităţi pentru zonă şi am depus eforturi pentru modernizare. Proiectul care a beneficiat de bani europeni a însemnat schimbarea totală a utilajelor, care acum sunt moderne şi performante. Soţia şi copiii lucrează în întreprindere şi suntem mulțumiți. Profitul a crescut simțitor după modernizare. Creta este cel mai mare producător de ulei din Grecia, iar noi, în Creta, suntem principalul producător de ulei de măsline. Îi sfătuiesc pe fermierii români să profite de fondurile europene, oricât de greu ar fi procesul birocratic.”