Sisteme pentru stoparea furtului de lemn din pădurile Europei
Ministrul delegat pentru ape, păduri şi piscicultură Adriana Pană despre normativele europene în domeniul mişcării masei lemnoase.
06 August 2014, 14:18
În Europa, mişcarea masei lemnoase este strict controlată, astfel că ilegalităţile nu există, iar dacă se fac sunt depistate imediat.
În România, imperfecţiunile sistemului au dus la tăieri ilegale masive, cu efect distrugător asupra mediului înconjurător.
Am rugat-o pe doamna Adriana Pană, ministru delegat pentru ape, păduri şi piscicultură, să ne spună care sunt normativele europene în domeniu.
Audio: Sisteme pentru stoparea furtului de lemn din pădurile Europei.
Adriana Pană: Normativele europene în domeniu sunt foarte severe şi se referă la urmărirea parcursului lemnului, plecând din pădure şi până la ultimul beneficiar - acea trasabilitate a lemnului, aceasta este expunerea din normativele europene. Există un sistem informatic încă din 2008, instalat cu bani europeni, care se referă la acest lucru. El este funcţional şi la noi, dar pentru că, potrivit acestor reglementări, trebuie ca până în ziua a cincea a fiecărei luni următoare să apară în sistem tot ce a fost parcurs de masă lemnoasă, în România s-a întâmplat şi ca acest parcurs să nu poată fi monitorizat în totalitate. Deşi pentru mine este o întrebare foarte mare, pentru că un lemn nu poţi să-l scoţi din pădure şi să-l bagi în buzunar, automat trebuie să vadă cel puţin pădurarul, dacă nu poliţistul sau ştiu eu cine. În acest sens, studiind acest sistem informatic, am ajuns la concluzia că poate fi îmbunătăţit.
Reporter: Ce se poate face ca acest sistem să-şi demonstreze eficienţa, iar furtul de lemn din pădure să fie stopat?
Adriana Pană: Vom veni cu o chestie unică la nivelul Uniunii Europene, în sensul că vrem să urmărim în timp real transportul lemnului, şi nu să-l comunicăm până la o anumită dată. Avem în pregătire o hotărâre de guvern care va apărea în câteva săptămâni şi care la acest lucru se referă.