Sancţiuni pentru nerespectarea normelor de protecţie a mediului
Comisia Europeană a acţionat în justiţie România la Curtea Europeană pentru nerespectarea normativelor în domeniul protecţiei.
20 Ianuarie 2015, 09:10
La Boşneag, în vestul ţării, există un iaz de decantare care a aparţinut exploatărilor miniere de cupru şi zinc din zonă.
Comisia Europeană a acţionat în justiţie România la Curtea Europeană pentru nerespectarea normativelor în domeniul protecţiei, fapt ce afectează grav mediul înconjurător.
Domnul Mihai Roşioru, de la Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti, ne spune cum s-a ajuns aici.
Mihai Roşioru: Comisia crede că acest caz este de o gravitate deosebită şi, la recomandarea comisarului pentru mediu, Comisia a introdus o acțiune împotriva României în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, cu scopul de a se asigura că sunt luate rapid măsuri de corectare a acestei situaţii.
Audio: Europa verde (Euranet Plus)
Reporter: Ce înseamnă această acţiune?
Mihai Roşioru: Este, practic, ultima etapă în cazul unei proceduri obişnuite de infringement, adică această procedură prin care Comisia Europeană constată că un stat membru nu şi-a îndeplinit obligaţiile - în acest caz, în ceea ce priveşte legislaţia europeană în materie de mediu înconjurător.
Reporter: Care a fost poziţia reprezentanţilor României?
Mihai Roşioru: În toate răspunsurile sale, România a acceptat faptul că iazul de la Boşneag rămâne o sursă de poluare, dar, până în acest moment, nu s-a luat niciun fel de măsuri concrete.
Reporter: Ce se va întâmpla dacă la acest proces România pierde?
Mihai Roşioru: Va trebui să suporte o amendă al cărei cuantum este stabilit de Curte până la corectarea situaţiei.
Reporter: Durează mult acest proces?
Mihai Roşioru: În mod normal, un stat membru ia măsurile necesare până la definitivarea procesului tocmai pentru a nu-l pierde.
Reporter: Deci, de obicei, se implică statul respectiv în rezolvarea problemei şi nu se ajunge la proces.
Mihai Roşioru: De regulă, da. În cazul României am avut până acum două, trei situaţii de acest gen, care nu s-au corectat şi s-a ajuns la Curtea de Justiţie.