Sancţiuni pentru încălcarea normelor de mediu
CE a solicitat Curţii de Justiţie a UE să sancţioneze România pentru neîndeplinirea obligaţiilor de mediu din zona Iazului Boşneag, Moldova Nouă.
26 Septembrie 2016, 11:21
Comisia Europeană a solicitat Curţii de Justiţie a Uniunii Europene să sancţioneze România pentru neîndeplinirea obligaţiilor de mediu din zona Iazului Boşneag, Moldova Nouă.
Domnul Mircea Duţu, preşedintele Universităţii Ecologice Bucureşti, ne va spune pe ce considerente s-a bazat această solicitare.
AUDIO: Europa verde, Euranet Plus.
Mircea Duţu: S-a reţinut că zona Moldova Nouă este foarte grav poluată cu particule de praf ridicate de vânt de la iazul de decantare Boşneag-extindere, ceea ce prezintă un pericol nu numai pentru mediu, ci şi pentru sănătatea umană.
Reporter: Ce i se impută României?
Mircea Duţu: Potrivit unui raport al Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului, în regiune are loc o poluare accidentală sistematică a aerului, apei şi solului cu particule fine provenite din iazurile de decantare. Or, potrivit documentelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, o expunere chiar de scurtă durată la particule fine inhalabile, în special la cele cu un diametru mai mic de 10 micrometri, are un caracter dăunător.
Reporter: Care a fost decizia Curţii Europene de Justiţie?
Mircea Duţu: Prin hotărârea din 21 iulie 2016, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis că, prin neadoptarea măsurilor adecvate pentru a preveni ridicarea de praf de pe suprafaţa iazului Boşneag-extindere, România nu şi-a îndeplinit obligaţiile care îi revin conform directivei privind gestionarea deşeurilor din industriile extractive. Pentru aceasta, statul român este pasibil ca ulterior să fie supus unei sancţiuni cu o amendă substanţială din partea instanţei europene.