România face progrese în domeniul protecţiei mediului
Abordăm subiectul cu domnul profesor universitar doctor Mircea Duţu, preşedintele Universităţii Ecologice Bucureşti.
24 Ianuarie 2017, 11:54
La 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, calitatea şi protecţia mediului ridică multe semne de întrebare.
Abordăm subiectul cu domnul profesor universitar doctor Mircea Duţu, preşedintele Universităţii Ecologice Bucureşti.
AUDIO: Europa verde. Euranet Plus.
Mircea Duţu: Să ne amintim, mai întâi, că protecţia mediului, capitolul 22 al agendei de preaderare, a reprezentat unul dintre cele mai dificile procese, deopotrivă dată fiind amploarea şi complexitatea acquis-ului comunitar de preluat, cât şi costul ridicat al implementării sale, estimat atunci la peste 32 de miliarde de euro.
Reporter: Care au fost plusurile înregistrate?
Mircea Duţu: Progrese semnificative s-au înregistrat în privinţa legislaţiei şi a practicilor de aplicare a sa, adoptarea modelului european de acţiune în domeniu, posibilitatea accesării fondurilor europene, dar şi a instituirii controlului Curţii de la Luxemburg asupra îndeplinirii angajamentelor asumate pe calea celebrei proceduri de infringement.
Reporter: Unde avem restanţe?
Mircea Duţu: Ele vizează mai ales sectoare referitoare, la care s-au acceptat de altfel perioade de tranziţie precum colectarea selectivă a deşeurilor şi depozitarea lor conformă, realizarea reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare a localităților, utilizarea instrumentelor economico-fiscale, incitative şi disuasive în domeniu.
Reporter: Care sunt soluţiile?
Mircea Duţu: Continuarea procesului de integrare la nivelul politicilor publice şi al legislaţiei, inclusiv prin elaborarea şi adoptarea unui cod al mediului şi adâncirea procesului de aplicare a lor, inclusiv printr-o atenţie sporită acordată mijloacelor financiare şi organizatorice.