România ar putea deveni al doilea mare producător de legume din Europa
România stă pe o mare avuţie, o avuţie care pusă în valoare deschide perspective absolut nebănuite.
07 Noiembrie 2016, 10:15
România stă pe o mare avuţie, o avuţie care pusă în valoare deschide perspective absolut nebănuite.
Domnul Victor Boştinaru, membru în Parlamentul European, s-a preocupat de această problemă şi este invitatul nostru de astăzi.
AUDIO: Europa verde. Euranet Plus.
Reporter: Deci energia termică din subteran este o mare valoare, domnule Boştinaru.
Victor Boştinaru: România are o resursă de energie geotermală, a doua cea mai mare resursă din Europa, care i-ar permite nu doar să-şi dezvolte mix-ul energetic prin producerea de energie termică şi energie electrică, dar să devină într-un orizont de timp scurt al doilea mare producător de legume din Uniunea Europeană. Cu legume produse 365 de zile din 365, am deveni noi furnizorii supermarketurilor europene şi nu invers.
Reporter: Domnule Boştinaru, v-aţi bătut pentru obţinerea de fonduri şi aţi reuşit în acest sector. Spuneţi-mi, care este situaţia acum?
Victor Boştinaru: M-am zbătut şi am introdus în regulamentul fondului de coeziune, apoi şi în regulamentul fondului dezvoltare regională FEDR aceste prevederi privind eligibilitatea proiectelor care utilizează energia geotermală, la fel ca şi energia eoliană, inclusiv pentru a produce energie termică, electrică sau agent de răcire, dar şi pentru a produce în trigenerare, în sere care ar transforma România în al doilea mare producător de legume din Europa. Acest lucru, toţi au crezut că l-am făcut în numele unui proiect strategic de la Bucureşti. Nu era niciunul, doar nişte oameni foarte deştepţi din România m-au învăţat şi pe mine. Însă, deocamdată, văd că el nu are nici un efect pentru că nimeni nu se ocupă de punerea în valoare a acestei adevărate mine de aur.