Rolul cercetării şi al inovării în agricultura europeană
Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală Dacian Cioloş despre rolul cercetării şi al inovării în agricultura europeană.
26 August 2014, 12:23
Conceptul noii politici agrare europene presupune schimbări şi în ceea ce priveşte rolul cercetării ştiinţifice, al inovării în producţia agricolă de calitate, realizate în condiţii de gestionare durabilă a mediului înconjurător.
Domnul Dacian Cioloş, comisar european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, ne oferă argumente.
Dacian Cioloş: Avem două elemente importante pentru a susţine cercetarea şi inovarea în agricultură: pe de o parte un bugetul specific alocat pentru aceasta, de 4 miliarde de euro pentru următorii 7 ani, şi pe de altă parte o măsură specifică în programele de dezvoltare rurală pentru a finanţa crearea unor grupuri pluridisciplinare care să trateze acestei chestiuni de cercetare şi implementarea lor în practică. Fără aceste măsuri specifice de cercetare-inovare va fi foarte greu pentru agricultorii din Uniunea Europeană să răspundă pe viitor provocărilor care le stau în faţă atât în ceea ce priveşte creşterea productivităţii durabile, o bună utilizare a resurselor naturale, cât şi cresterea calităţii produselor agricole pentru a creşte competitivitatea pe pieţe.
Audio: Rolul cercetării şi al inovării în agricultura europeană.
Reporter: Sunt vizate anumite sectoare sau acest buget este deschis oricărui sector care doreşte să îmbunatăţească activitatea?
Dacian Cioloş: Acest buget este deschis tuturor sectoarelor din agricultură. Până acum, în general fermele mari au beneficiat de astfel de susţineri financiare, dar acum am creat instrumente financiare de cercetare-inovare specifice şi pentru micii producători, deci alocări bugetare mai mici, nivel de co-finanţare mai ridicat, programe de asistenţă tehnică pentru a ajuta şi micii producători să poată să folosească rezultatele inovării şi ale cercetării în practică.