Reglementări noi în domeniul pescuitului maritim
Uniunea Europeană a adoptat măsuri de protecţie şi gospodărire raţională a acestei resurse importante.
30 Octombrie 2015, 11:04
Pescuitul a fost şi rămâne o activitate importantă la nivelul Uniunii Europene.
Dorinţa de câştig a fost considerată de mulţi ani ca fiind normală, numai că realitatea a demonstrat că pescuitul industrial intensiv a avut efecte asupra stocurilor de peşti.
Multe specii au fost afectate, unele dintre ele fiind periclitate.
Uniunea Europeană a adoptat măsuri de protecţie şi gospodărire raţională a acestei resurse importante.
Audio: Europa verde.
Doamna Norica Nicolai, membru în Parlamentul European, cunoaşte subiectul şi o să ne prezinte principalele aspecte ale politicii europene în domeniul pescuitului.
Norica Nicolai: Noua politică de pescuit adoptată la finalul mandatului trecut a intrat în vigoare foarte repede, în 2015. Ne-a luat cumva nepregătiţi, pentru că a trebuit să modificăm o mulţime de acte delegate şi regulamente care o puneau în aplicare. Principalele măsuri care sunt luate vizează obligativitatea pentru navele care pescuiesc în oceane de a debarca întreaga cantitate de peşte, nu ca până acum, şi asta datorită faptului că s-a constatat în timp că foarte mult peşte este distrus şi nu poate fi utilizat în consumul uman, dar nici nu poate să se întoarcă înapoi în ecosistem. Stocurile de peşte sunt o preocupare permanentă. Se reglementează, de regulă, prin acorduri bilaterale cu statele în care Uniunea Europeană are dreptul să pescuiască. Suntem preocupaţi de reducerea unor stocuri de peşte în oceane, în special în Atlantic şi Pacific, dar şi în mări, cu predilecţie în Marea Baltică.