Reducerea impactului negativ al microhidrocentralelor
Una dintre cele mai importante resurse de care omul dispune, apa, nu este preţuită la adevărata ei valoare, în multe locuri ale planetei.
18 Aprilie 2016, 11:22
Una dintre cele mai importante resurse de care omul dispune, apa, nu este preţuită la adevărata ei valoare, în multe locuri ale planetei.
Poluată sau risipită fără noimă, apa nu are un viitor prea bun, iar omul şi-a dat seama de greşelile Comisiei de-a lungul timpului şi a început să le repare.
Uniunea Europeană a stabilit o anumită politică în gospodărirea durabilă a apei.
AUDIO: Europa verde. Euranet Plus.
Am invitat-o pe doamna Corina Lupu, secretar de stat la Ministerul mediului, apelor şi pădurilor, să ne spună care sunt primele obiective pentru implementarea acestei politici în România.
Corina Lupu: Trebuie să finalizăm anul acesta primul plan de management al riscului la inundaţie pentru perioada următoare, vorbim de perioada 2016-2021. Este o cerinţă a Uniunii Europene. O altă direcţie importantă: îmbunătăţirea gospodăririi calitative şi cantitative a resurselor de apă şi control eficient al aplicării legislaţiei Uniunii Europene şi întărirea cadrului legislativ şi instituţional pentru reducerea impactului negativ al microhidrocentralelor.
Reporter: Este în domeniul microhidrocentralelor mult de lucru pentru că s-a sesizat şi Comisia Europeană că sunt nereguli. Ce veţi face?
Corina Lupu: Se face un control împreună cu Garda Naţională de mediu şi Inspecţia de Stat a apelor pentru a se vedea exact stadiul în care s-au conformat actelor de reglementare, acolo unde aceste acte de reglementare există. Pentru că nu peste tot au existat.
Reporter: Şi unde nu există respectarea legii, ce veţi face?
Corina Lupu: Ele se vor închide, după aplicarea unor sancţiuni foarte drastice.