Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prioritate a UE
Uniunea Europeană ''s-a manifestat ca un adevărat lider mondial în promovarea obiectivului reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră'', spune Mircea Duțu.
06 Februarie 2014, 11:21
Schimbările climatice au avut un efect imediat în mediul înconjurător, iar specialiştii au atras atenţia asupra necesităţii controlului emisiilor de gaze cu efect de seră.
Preocupările la nivelul Uniunii Europene s-au concretizat în importante măsuri despre care l-am rugat să ne vorbească pe domnul profesor doctor Mircea Duţu, preşedintele Universităţii Ecologice Bucureşti.
Mircea Duţu: Uniunea Europeană s-a manifestat ca un adevărat lider mondial în promovarea obiectivului reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră ca principală formă de prevenire a fenomenului încălzirii globale şi a schimbărilor climatice şi de combatere a efectelor acestora.
Reporter: Care sunt priorităţile Uniunii Europene în ceea ce priveşte schimbările climatice?
Mircea Duţu: Pachetul energie/climă adoptat de Uniune în 2009 stabilea ca priorităţi pentru 2020 reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 20 la sută în raport cu nivelul din 1990, o pondere a energiilor regenerabile de 20 la sută mixul energetic şi o economie de energie de 20 la sută graţie sporirii eficienţei energetice. În 2012, Europa redusese deja aceste emisii cu 18 la sută.
Reporter: Strategia Uniunii Europene în domeniu şi-a propus recent noi obiective.
Mircea Duţu: La nivelul Uniunii Europene se caută definitivarea marilor linii în stabilirea viitoarei strategii mondiale în materie, care se speră a fi fixată în decembrie 2015, la Paris, de cea de-a 21-a reuniune a conferinţei părţilor la convenţia cadru privind schimbările climatice. Deocamdată s-a lansat ca posibil obiectiv reducerea cu 40 la sută a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 şi crearea, în fiecare an, a 750 de mii de locuri de muncă în sectorul energetic.
Audio: Preşedintele Universităţii Ecologice Bucureşti, Mircea Duțu.