Reducerea chimicalelor în agricultură
Uniunea Europeană a conceput instrumente în cadrul politicii sale agricole de reducere a substanţelor chimice în procesul de producţie.
31 Octombrie 2016, 13:05
S-a demonstrat ştiinţific, fără tăgadă, că folosirea în exces a substanţelor chimice în agricultură duce la obţinerea de recolte mari, dar are efecte negative majore asupra faunei şi florei, poate afecta sănătatea oamenilor.
De aceea, Uniunea Europeană a conceput instrumente în cadrul politicii sale agricole de reducere a substanţelor chimice în procesul de producţie.
AUDIO: Europa verde. Euranet Plus.
Cercetarea ştiinţifică are în acest proces un rol deosebit prin crearea de soiuri noi rezistente la boli şi dăunători, deci care necesită mai puţine tratamente cu substanţe chimice.
Domnul Florin Stănică, de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, ne oferă argumente.
Florin Stănică: Introducerea soiurilor cu rezistenţă genetică determină o reducere substanţială a numărului de tratamente. Ca să vă dau un exemplu, faimosul Ionatan sau soiul Golden pe care îl ştie toată lumea se obţine aplicând un număr de 16, poate 20 de tratamente pe an, ceea ce este extrem de mult. Prin folosirea unui soi cu rezistenţă genetică la rapăn sau la alte boli, putem să reducem acest număr de tratamente la şase.
Reporter: Multe dintre substanţele chimice folosite în tratamente se regăsesc în produsele agricole de pe piaţă. Suntem protejaţi de aceste reziduuri? Care sunt limitele admise?
Florin Stănică: Fiecare ţară are o serie de reguli privind limita maximă admisă de reziduuri în fructe. Trebuie să ştiţi că, din fericire, de data asta, marile lanţuri de magazine din Europa vin cu limite ale reziduurilor mult reduse faţă de limitele naţionale.