Recuperarea şi gestionarea deşeurilor
Politica Uniunii Europene de gestionare durabilă a mediului înconjurător, de recuperare a deşeurilor, este clară.
01 August 2016, 16:18
Politica Uniunii Europene de gestionare durabilă a mediului înconjurător, de recuperare a deşeurilor, este clară.
Trebuie să facem mai mult, să ne concentrăm către acest sector, pentru că materiile prime s-au împuţinat, sunt mai scumpe şi este mult mai uşor să recuperăm aceste materii prime din deşeuri.
AUDIO: Europa verde.
În cadrul acestei politici europene s-au prevăzut o serie de fonduri ce pot fi accesate.
Domnul Sorin Mierlea, preşedintele organizaţiei InfoCons este invitatul nostru de astăzi şi o sa-l rugăm să ne spună ce fonduri sunt puse la dispoziţia celor interesaţi de către Uniunea Europeană pentru a lucra în acest sector deosebit de promiţător.
Sorin Mierlea: O temă deosebit de interesantă sunt fondurile cu accesare directă de la Bruxelles. Din păcate, foarte puţine entităţi româneşti depun documentaţii şi dosare. Ar fi o şansă extraordinar de bună.
Reporter: Ce s-a făcut până acum în accesarea fondurilor şi cum au fost folosiţi banii?
Sorin Mierlea: Pe segmentul de protecţia mediului nu s-au prea făcut foarte multe lucruri, s-au accesat puţini bani, iar banii care au fost accesaţi au fost pentru cursuri. S-au specializat tot felul de cetăţeni în diferite domenii pe segmentul de protecţie a mediului, dar protecţia mediului nu prea o vedem concret în România. S-au plantat pomi care nu sunt aclimatizaţi pentru România şi ne-am trezit cu ei uscaţi, s-au făcut tot felul de aşa-zise campanii de protecţia mediului, am văzut chiar o campanie de protecţie a mediului prin fonduri europene care promova gestionarea mai bună a deşeurilor, gestionarea a tot ceea ce înseamnă risipă, să utilizăm industria reciclată, dar tot ceea ce înseamnă campania, afişele, materialele nu erau pe hârtie reciclată.