Recuperarea deşeurilor electronice, în atenţia UE
Electronicele fac parte din viaţa noastră, iar în ultimii ani numărul şi cantitatea acestora au crescut simţitor.
07 Februarie 2017, 16:00
Electronicele fac parte din viaţa noastră, iar în ultimii ani numărul şi cantitatea acestora au crescut simţitor.
Evident, după folosire şi scoaterea din uz, acestea devin deşeuri.
AUDIO: Europa verde. Euranetplus.
Am rugat-o pe doamna Viorica Dăncilă, membră în Parlamentul European, să ne spună cum acţionează Uniunea Europeană pentru stimularea procesului de recuperare a electronicelor uzate, o sursă importantă de materii prime.
Viorica Dăncilă: Trăim într-o societate din ce în ce mai informatizată, în care folosim din ce în ce mai mult tot felul de aparate. Din păcate, percepţia populaţiei şi a producătorilor despre colectarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice nu este încă cea mai adecvată.
Reporter: Deşeurile sunt o sursă importantă de materii prime, cum s-ar putea îmbunătăţi procesul de recuperare?
Viorica Dăncilă: Consider că, prin cointeresarea tuturor actorilor implicaţi în procesul de valorificare a acestor deşeuri - mă refer la autorităţi publice, producători, dar şi cetăţeni - putem să determinăm schimbări semnificative în atitudinea tuturor partenerilor şi putem determina totodată un sentiment de responsabilitate al acestora, responsabilitate care se va regăsi ulterior într-o nouă perspectivă europeană, şi anume aceea a economiei circulare, în care deşeurile sunt o sursă şi nu o povară. Cred că cel mai adesea putem începe schimbarea atitudinii chiar cu tânăra generaţie, care foloseşte cel mai mult noile tehnologii şi toate aparatele care apar pe piaţă.