Reabilitarea speciilor considerate dispărute
Abordarea unitară la nivel european a acestei probleme a făcut ca specii aflate pe lista roşie să apară în zone unde au fost declarate de mult dispărute.
02 August 2016, 10:15
Politica Uniunii Europene de protecţie şi conservare a biodiversităţii îşi arată roadele în nenumărate zone ale continentului.
Abordarea unitară la nivel european a acestei probleme a făcut ca specii aflate pe lista roşie să apară în zone unde au fost declarate de mult dispărute.
Este şi cazul vulturului bărbos sau zăganului care a reapărut în România.
AUDIO: Europa verde.
Domnul Ovidiu Bufnilă, de la Societatea Ornitologică Română, ne oferă amănunte.
Ovidiu Bufnilă: Graţie unui proiect al Comisiei Europene, după 83 de ani un zăgan a survolat din nou România. Zăganul, gypaetus barbatus, este una dintre cele patru specii de vulturi care au cuibărit cândva şi la noi în ţară, dar care nu a mai fost văzut din 1933.
Reporter: De unde a venit această pasăre?
Ovidiu Bufnilă: Pasărea care se află acum pe teritoriul României se numeşte Adonis şi este una dintre păsările care era menită să contribuie la refacerea populaţiei de zăgani din Franţa.
Reporter: Este un proiect al Comisiei Europene, un proiect de succes.
Ovidiu Bufnilă: În cadrul unui proiect european LIFE GYPCONNECT, pasărea a fost eliberată în Masivul Central francez din 2014, dar nu a rămas acolo. A plecat din Franţa şi a hoinărit prin mai multe ţări. Traseul ei este urmărit cu ajutorul unui emiţător satelitar şi a indicat zboruri prin Danemarca, Slovacia, Belarus, Polonia, Ucraina şi acum România.
Reporter: În urmă cu câteva zile, după aproape un secol, vulturul bărbos sau zăganul a fost fotografiat în România.
Ovidiu Bufnilă: În România, ultima semnalare documentară a zăganului datează din secolul trecut, adică din anul 1933. Atunci era vorba despre unul din ultimii zăgani care mai cuibăreau în România, în Carpaţii Meridionali.