Protejarea speciilor de păsări în pericol de extincţie
Anticipând pericolul dispariţiei, Uniunea Europeană a alocat o sumă importantă de bani, patru milioane de euro, pentru conservarea acestei specii.
11 Decembrie 2014, 11:17
Şoimul dunărean este una dintre speciile de păsări aflate pe cale de dispariţie.
Fiind o pasăre extrem de sensibilă şi rară, a ajuns să numere numai 450 de perechi.
Anticipând pericolul dispariţiei, Uniunea Europeană a alocat o sumă importantă de bani, patru milioane de euro, pentru conservarea acestei specii.
Banii au fost împărțiți între Bulgaria, România, Ungaria şi Slovacia, țări ai căror specialişti ornitologi s-au implicat în procesul de protejare a speciei.
Audio: Protejarea speciilor de păsări în pericol de extincţie.
O acţiune importantă din cadrul proiectului, derulată în România, ne este prezentată de domnul Ovidiu Buhnilă de la Societatea Ornitologică Română, montarea la mare înălțime a unor cuiburi speciale pentru şoimul dunărean.
Ovidiu Buhnilă: Prima etapă constă în întreruperea alimentării cu energie electrică a liniilor de înaltă tensiune, astfel încât ascensiunea să se desfășoare în siguranță. Ulterior, cutiile metalice care servesc drept cuiburi artificiale pentru această specie sunt înălţate cu ajutorul funiilor pe scripeţi până la un profesionist care le montează după specificațiile ornitologilor. Cuibul este suspendat la o înălţime de câteva zeci de metri pe stâlp şi are două deschideri, spre est şi spre vest, deoarece şoimii preferă să cuibărească sus, pentru a-şi feri puii de alţi prădători.
Reporter: Câte cuiburi au fost montate şi în ce zone?
Ovidiu Buhnilă: Operaţiunea a fost repetată pentru realizarea a patru astfel de cuiburi artificiale. Şoimul dunărean este o specie extrem de sensibilă la deranjul oamenilor şi, de aceea, nu vom divulga locaţiile în care au fost amplasate aceste cuiburi.