Protejarea păsărilor pe cale de dispariţie
Cu ajutorul fondurilor de la Uniunea Europeană, electrocutarea păsărilor sălbatice scade considerabil în zona Olteniei.
29 Ianuarie 2015, 16:56
Şoimul dunărean este una dintre cele mai ameninţate specii de păsări de pe continentul nostru.
Uniunea Europeană, şi de această dată, a investit sume importante de bani pentru protejarea şi salvarea acestei specii.
Domnul Ovidiu Buhnilă, de la Asociaţia Ornitologică Română, ne prezintă ultima acţiune desfăşurată în România în cadrul proiectului transfrontalier în valoare de patru milioane de euro.
Ovidiu Buhnilă: Cu ajutorul fondurilor de la Uniunea Europeană, electrocutarea păsărilor sălbatice scade considerabil în zona Olteniei. În proiectul internaţional „Life - conservarea şoimului dunărean”, în nord-estul Bulgariei, în Ungaria, România şi Slovacia au fost montate sute de teci electroizolante pe stâlpii de medie tensiune din habitatele celei mai rare specii de şoimi din ţară.
Audio: Europa verde (Euranet Plus)
Reporter: De ce a fost necesară o astfel de operațiune dificilă?
Ovidiu Buhnilă: Electrocutarea este una dintre cele mai des întâlnite cauze ale morţii păsărilor de pradă. Ele stau la pândă pe stâlpi şi de acolo plonjează după pradă, fie şoareci de câmp, popândăi sau păsări mai mici. O pasăre care nu este atentă sau care aterizează în viteză riscă să atingă firele şi să fie electrocutată pe loc. Dar şoimii dunăreni nu sunt singurele păsări sălbatice care folosesc stâlpii ca loc de odihnă. Montarea de teci care să izoleze firele pe stâlpi este o măsură care scade mortalitatea prin electrocutare în rândul păsărilor cu peste 85%. Echipamentele de protecţie sunt produse la Timişoara şi au fost achiziţionate cu fonduri din cadrul proiectului „Life”. În mod oficial, acest proiect s-a încheiat pe data de 15 decembrie 2014, dar efectele sale benefice şi finanţarea de la Uniunea Europeană încă se fac simţite în fauna României şi a ţărilor participante.
Reporter: Înţeleg că este una dintre speciile ameninţate la nivel mondial, sunt foarte puţine perechi care mai trăiesc.
Ovidiu Buhnilă: Este adevărat, sunt foarte puţine perechi care mai trăiesc, circa 400 în toată Europa, iar în România, la ora actuală, mai avem doar 12 perechi de şoim dunărean.