Protejarea păsărilor pe cale de dispariţie
Comisia Europeană a alocat 2,6 milioane de euro pentru monitorizarea şi găsirea de soluţii care să salveze această pasăre deosebită.
23 Septembrie 2014, 13:06
Una dintre păsările care poate fi întâlnită în Delta Dunării, gâsca cu gât roşu este considerată cea mai periclitată specie de gâscă din lume.
Consecventă în politica de protecţie a biodiversităţii, de implicare în salvarea speciilor aflate pe cale de dispariţie, Comisia Europeană a alocat 2,6 milioane de euro pentru monitorizarea şi găsirea de soluţii care să salveze această pasăre deosebită.
Agricultori, ecologişti şi vânători din Anglia, Bulgaria şi România s-au angrenat într-un proiect internaţional impresionant.
Amănunte ne oferă Ovidiu Buhnilă de la Societatea Ornitologică din România.
Audio: Protejarea păsărilor pe cale de dispariţie.
Ovidiu Buhnilă: La această oră, Societatea Ornitologică Română monitorizează prin satelit un exemplar din această specie. Decebal este un gâscan tânăr, puternic, pe care se află instalat un transmiţător satelitar care ne permite să monitorizăm deplasarea sa de la noi în Siberia şi înapoi. Decebal şi-a început deja migraţia de toamnă, a plecat din Siberia pe 1 septembrie şi ne aşteptăm să ajungă în ţară pe la jumătatea lunii noiembrie. Pasărea a fost capturată anul trecut în Bulgaria, în apropiere de lacul Durankulak, în cadrul unui proiect european denumit Save Ground For Red-Breasted Gooses, teritoriu sigur pentru gâştele cu gât roşu. Specialistul SOR Emil Teodorov a participat la acţiune alături de specialişti din Bulgaria şi din Marea Britanie. Pasărea a fost capturată cu ajutorul unui dispozitiv numit Canon Net, plase care sunt aruncate de un tun peste păsări. Acum migraţia lui Decebal poate fi urmărită chiar pe site la noi, pe www.sor.ro, în secţiunea special dedicată acestei păsări. Se văd clar cartierele de iernare, ruta aleasă pentru întoarcerea în România, dar şi locurile unde se opreşte pentru hrană şi odihnă.