Protejarea biodiversităţii Europei
Sumele alocate acestui sector sunt o dovadă elocventă a implicării în protejarea valorilor naturale de excepție ale continentului nostru.
07 Octombrie 2014, 12:32
Conservarea biodiversităţii este un principiu de bază al politicii Uniunii Europene.
Sumele alocate acestui sector sunt o dovadă elocventă a implicării în protejarea valorilor naturale de excepție ale continentului nostru.
Domnul Ovidiu Buhnilă, de la Societatea Ornitologică din România, ne oferă un exemplu edificator.
Audio: Protejarea biodiversităţii Europei. (Euranet Plus)
Ovidiu Buhnilă: Uniunea Europeană protejează speciile de păsări prin măsurile speciale prevăzute în directiva „Păsări”, prin desemnarea de arii speciale de protejare avi-faunistică, dar şi prin finanţarea de proiecte care să ajute la conservarea unor specii amenințate. Un astfel de proiect se desfășoară în patru ţări, printre care şi ţara noastră. Este vorba despre proiectul „Life”, conservarea șoimului dunărean în nord-estul Bulgariei, Ungaria, România şi Slovacia, proiect cu o valoare de peste 4 milioane de euro. În România, Societatea Ornitologică Română tocmai se pregăteşte să încheie acest proiect cu o nouă acţiune specifică: montarea de cuiburi artificiale pe liniile de înaltă tensiune. Șoimul dunărean - sau Falco cherrug, aşa cum este denumirea lui ştiinţifică - mai are o populație de aproximativ 450 de perechi, iar jumătate se află în Ungaria şi Slovacia. În timpul migrației, juvenilii ajung din Spania până în Kazahstan, dar petrec foarte mult timp în România, în Bulgaria şi în Serbia. Șoimul dunărean nu construiește cuiburi, preferă să le ocupe pe cele gata construite de ciori. Din acest motiv, cuiburile artificiale montate prin proiect reprezintă o măsură extrem de bună pentru conservarea acestei specii. După ce au fost montate cuiburi în Dobrogea, un teritoriu de cuibărit al acestui şoim, proiectul a fost extins şi în Oltenia. Acţiunea nu ar fi putut avea loc fără implicarea personalului de la grupul C-Zone România, operațiunea în sine fiind una extrem de spectaculoasă. Este vorba în principal despre alpinism utilitar la mare înălțime.