Protejarea anumitor specii de arbori
Domnul Dragoş Mihai, şeful Ariilor Protejate din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor ROMSILVA, ne prezintă punctul de vedere al specialiştilor români.
12 Ianuarie 2015, 18:48
Dezbaterile organizate de Comisia Europeană privind managementul ariilor protejate sunt menite să găsească cele mai bune măsuri pentru protecţia şi conservarea biodiversităţii, a florei şi faunei specifice fiecărei zone.
Domnul Dragoş Mihai, şeful Ariilor Protejate din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor ROMSILVA, ne prezintă punctul de vedere al specialiştilor români.
Dragoş Mihai: Există o falsă impresie că, în cazul în care nu faci nimic, ajuți la conservarea unor specii şi habitate. De aceea, este necesară o analiză şi o stabilire a măsurilor de management ținând cont de cerinţele ecologice ale speciilor care sunt vizate pentru protecție. În acest sens, am prezentat o situație puțin paradoxală, anume faptul că, într-o pădure de lângă București, la Scroviștea, a fost interzisă orice fel de intervenţie. Acest lucru a determinat ca într-un arboret care avea ca structură a arborilor 40% stejar, 40% carpen şi 20% tei, după 20 de ani de non-intervenţie, stejarul să fie complet eliminat pe cale naturală.
Audio: Europa Verde.
Reporter: Ce anume a dus la dispariţia stejarului?
Dragoş Mihai: Stejarul este una din speciile vulnerabile la ora actuală, care datorită modificărilor climatice, dar şi activităţilor antropice, are o dezvoltare sub semnul întrebării în anumite zone. De aceea, pentru a-l menține în continuare, este necesară o intervenţie activă, în sensul de a îndepărta speciile mai repede crescătoare, cum este teiul, şi care îl copleşesc şi duc la uscarea acestuia.