Promovarea pescuitului responsabil
Uniunea Europeană a luat măsuri de restricţionare a pescuitului la unele specii, a promovat proiecte pentru refacerea stocurilor periclitate.
17 Februarie 2016, 15:54
Peştele, una dintre resursele cele mai importante, datorită exploatării excesive, a braconajului şi a poluării este în pericol.
Multe specii sunt ameninţate.
Uniunea Europeană a luat măsuri de restricţionare a pescuitului la unele specii, a promovat proiecte pentru refacerea stocurilor periclitate.
AUDIO: Europa verde. Euranet Plus.
Dunărea, cândva vestită pentru peştele său, este acum în suferinţă.
Doamna Norica Nicolai, europarlamentar, a analizat fenomenul, şi ne spune ce se poate face pentru revenirea la normal.
Norica Nicolai: După construirea hidrocentralei de la Porţile de Fier şi după pescuitul iresponsabil, Dunărea este aproape depopulată de peşte şi este şi afectată de poluarea generată de deversările din statele limitrofe, dar şi de un trafic fluvial destul de intens.
Reporter: Câţi bani consideraţi că ar trebui pentru refacerea fondului piscicol al Dunării?
Norica Nicolai: Evaluarea noastră totală ar fi cam la 80 de milioane de euro, sper că vom obţine şi vom convinge oficialii europeni că este nevoie de acest program, va fi un program destul de ambiţios.
Reporter: Pescuitul sportiv, recreativ pe Dunăre este mult apreciat. L-aţi avut în vedere în acţiunile dumneavoastră viitoare?
Norica Nicolai: Ne batem, şi eu în special, pentru că sunt preşedintele Forumului European al Pescarilor Amatori, să facem ca pescuitul recreativ să fie susţinut, să-i facă pe pescarii amatori mult mai responsabili faţă de peşte, dar şi faţă de mediul înconjurător.