Promovarea pescuitului durabil
Îl avem invitat pe domnul Ciceronis Cumpănăşoiu, director general al autorităţii naţionale de management pentru acest program din cadrul Ministerului Agriculturii.
23 Mai 2016, 12:15
Programul operaţional pentru pescuit, acvacultură şi mediu marin stabilit de Uniunea Europeană pentru perioada 2014 – 2020 prevede sume importante de bani alocate sectorului piscicol.
Şi României îi revin bani pentru dezvoltarea de proiecte în acest sector.
Îl avem invitat pe domnul Ciceronis Cumpănăşoiu, director general al autorităţii naţionale de management pentru acest program din cadrul Ministerului Agriculturii, şi o să-l rugăm să ne dezvolte câteva dintre priorităţile pe care le are sectorul, priorităţi care pot fi salvate cu aceşti bani europeni.
AUDIO: Europa verde. Euranet Plus.
Ciceronis Cumpănăşoiu: Comisia Europeană a denumit aceste măsuri priorităţi ale Uniunii Europene. O să ne ocupăm astăzi de prioritatea Uniunii Europene care se referă la promovarea pescuitului durabil din punctul de vedere al mediului, al eficienţei în utilizarea resurselor de pescuit. Prima dintre aceste măsuri este inovarea, care are o sumă destul de mică alocată, de 280 de mii de euro. Ea se adresează organismelor ştiinţifice sau tehnice care pot elabora proiecte inovatoare împreună cu asociaţiile de pescari. Acesta poate să finanţeze dezvoltarea şi introducerea de produse noi, dezvoltarea de echipamente noi în piaţă, a unor procese şi tehnici noi de organizare a pescarilor, găsirea unor sisteme inovatoare care să ridice plus valoarea peştelui şi să facă din peştele crud o formă de comercializare care să aducă un venit suplimentar pescarilor.