Proiecte pentru staţii de măsurare a debitelor apelor curgătoare
Invitatul rubricii Europa verde, Ovidiu Gabor, director general adjunct al Administraţiei Naţionale Apele Române.
28 Iulie 2015, 10:56
Unul dintre cele mai importante proiecte realizate cu sprijin financiar european în domeniul apelor din România va deveni realitate în acest an.
Vor fi instalate staţii automate pentru măsurarea debitelor apelor curgătoare, a stratului de zăpadă căzut într-o perioadă de timp.
Despre importanţa acestui proiect în valoare de circa 22 de milioane de lei ne vorbeşte domnul Ovidiu Gabor, director general adjunct al Administraţiei Naţionale Apele Române.
Audio: Europa verde. Euranet Plus.
Ovidiu Gabor: Prin acest proiect aprobat de Uniunea Europeană, noi vom putea să avem la nivelul centrului de decizie informaţii care sunt de pe tot cuprinsul ţării, iar timpii de colectare vor fi foarte reduşi. O informaţie odată primită, introdusă în sistem, va face maximum trei minute şi vom avea informaţiile atât la nivelul bazinelor hidrografice, care sunt primele care trebuie să reacţioneze, cât şi la nivelul sediului central de unde trebuie să facem coordonarea.
Reporter: Una dintre coordonatele politicii Uniunii Europene în ceea ce priveşte combaterea şi prevenirea poluării şi intervenţia în cazul unor poluări este de a avea tot ceea ce trebuie astfel ca efectele asupra mediului să fie restrânse.
Ovidiu Gabor: Este un proiect pe măsură non-structurală, este un proiect de a întări capacitatea noastră de intervenţie, de prevenire şi nu un proiect care să afecteze efectiv mediul. În discuţiile pe care le avem cu Uniunea Europeană, accentul se pune la ora actuală pe lucrări care sunt aşa-numitele „Green Infrastructure”, adică lucrări verzi, prietenoase cu mediul. Iar acest proiect este un proiect prin care culegem informaţii, nu intervenim asupra mediului, şi suntem capabili să luăm măsuri prin care putem să protejăm populaţia, să protejăm valorile noastre culturale, să protejăm ecosistemul.