Proiecte pentru recuperarea şi valorificarea deşeurilor
Uniunea Europeană a elaborat o directivă care stabileşte măsurile practice de punere în valoare a acestei resurse aflate la îndemână, deşeurile.
24 Noiembrie 2015, 12:45
Ţările cu economie dezvoltată au adoptat de o bună bucată de vreme o politică nouă în ceea ce priveşte recuperarea deşeurilor.
Materiile prime sunt mai greu de obţinut, rezervele s-au împuţinat, iar costurile au crescut. Este mai uşor, mai ieftin să recuperezi.
Uniunea Europeană a elaborat o directivă care stabileşte măsurile practice de punere în valoare a acestei resurse aflate la îndemână, deşeurile.
Audio: Europa verde.
Domnul Adrian Bădilă, de la Fundaţia Terra Mileniul III, ne argumentează:
Adrian Bădilă: O directivă a Uniunii Europene care vizează în mod expres ceea ce se numeşte economie circulară. Deci se pune problema nu numai de valorificare a deşeurilor, se pune problema încă din perioada de proiectare şi de extragere a resurselor, de valorificare a acestora, astfel încât, pe tot acest circuit, la final cantitatea de deşeuri să fie cât mai mică.
Reporter: Graţie noii politici, unele ţări din Uniunea Europeană au ajuns să recupereze circa 50% din deşeuri. La noi procentul, este de numai 3%. Aţi implementat un proiect în valoare de 70 de mii de euro, bani europeni pentru mărirea procentului de recuperare. S-a elaborat un studiu. Ce importanţă are el pentru îmbunătăţirea procesului?
Adrian Bădilă: Pe baza studiului avem patru oraşe, Constanţa, Buzău, Sfântu Gheorghe şi Cluj, unde se desfăşoară o dezbatere ca societatea civilă să facă presiune, astfel încât să intrăm în normalitate în sensul valorilor Uniunii Europene.